70 dkg lábszár, 50 dkg csonthús, 30 dkg vegyes zöldség (zeller, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, petrezselyem), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 dl vörös bor, babérlevél, só, bors, liszt, petrezselyemzöld, 2 db krumpli, zöldhagyma.
A húst és a csontot megmossuk, fazékba tesszük, vizet öntünk rá, megsózzuk és feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük, megszórjuk borssal és lazán lefedve lassan forraljuk. Egy órai főzés után a megtisztított és egyenlő darabra vágott zöldségeket, valamint a hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot is beletesszük. Ha ismét felforrt takarékra állítjuk a tűzhelyt. Lefedjük és lassan addig főzzük, amíg a hús is megpuhul. Az elkészült levest legalább 10 percig pihentessük, így leülepszik, megtisztul. Azután a levest leszűrjük, feldaraboljuk a marhahúst és törtkrumplival tálaljuk.
3 db sertésvelő,kevés ecet, liszt, zsemlemorzsa, 1 db tojás, só, bors, olaj.
A velőt langyos vízbe tesszük, leöblítjük, lehártyázzuk. A szép nagyobb darabokat néhány percig gyengén sós, ecetes vízben főzzük. Főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd lecsurgatjuk, leszárítjuk.
A leszárított darabokat keresztbe kettévágjuk, megsózzuk, borsózzuk, azután liaztbe,tojásba és morzsába bundázzuk. Forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük.
20 dkg erdei gombam, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 dl tejfel, vaj, liszt, só, bors.
A megtisztított gombát,a fehér és a sárgarépát egészben, sós vízben puhára főzzük, majd kivesszük belőle a zöldséget és a gombát. A levet világos, vajas rántással besűrítjűk, tejföllel gazdagítjuk és enyhén borsozzuk. A gombát és a zöldséget nagyon apróra vágva visszarakjuk a levesbe, és galuskával tálaljuk. Az orosz konyha leginkább az erdei gombákat használja.